fbpx

Stik

Rezidenca

Ime projekta:

Stik

Program:

Public

Tip:

Commision

Leto:

2014

Status:

Idea

Naročnik:

Private

Lokacija:

Drensko rebro, Slovenia

Površina:

L

Arhitekti:

Superform: Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Špela Gliha, Jernej Markič

Fotografije:

Krajinska ureditev:

Nagrade:

Izhodišče
Naročnik si želi postaviti Rezidenco za privatne in poslovne uporabnike. Je prostor umika v naravo ter prostor druženja in ustvarjanje prihodnosti. Rezidenca je vpeta v naravno krajino vinogradov.
Rezidenca predstavlja tovarno Tajfun, ki postane del njene identitete in tudi “drugi dom”. Arhitektura in krajinska ureditev na mentalnem in fizičnem nivoju izražata povezanost z globalno blagovno znamko Tajfun, kontekstom krajine in doma.

Krajinska zasnova
Gradnik oblikovanja krajine so tirnice, ki jih v astronomiji ustvarjajo sateliti, te nam rišejo tematske poti. Sateliti postanejo objekti. Križišče teh tirnic predstavlja središčno točko - stik, kjer se križajo poslovni, zasebni, tematski in pridelovalni procesi.

Arhitketurna zasnova
»Tirnice satelitov« oziroma tematske poti, ki so umeščene na parcelo v svojem stičišču razklenejo objekt na tri manjše objekte – satelite, vsakega s svojo funkcijo (rezidenca, letna kuhinja, nadstrešnica). Apartmaji skupaj s kletjo, wellness programom in gospodarskim delom so vkopani v teren.
Kot gradnik oblikovanja »satelitov« oziroma objektov je uporabljen list kot vseprisoten element v kozjanskem parku. List na fizičnem nivoju zaznavanja s svojo strukturo zariše zasnovo konstrukcije strehe.

Read about

Get pdf