fbpx

Sanje

Vila

Ime projekta:

Sanje

Program:

Housing

Tip:

Naročilo

Leto:

2018

Status:

Idea

Naročnik:

Zasebni

Lokacija:

Nazarje, Slovenia

Površina:

M

Arhitekti:

Superform: Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Špela Gliha, Jure Uranič

Fotografije:

Krajinska ureditev:

Bruto: Matej Kučina, Nika Čufer

Nagrade:

Izhodišče
Večja enodružinska hiša v bližini obstoječe hiše staršev. Obstoječi marof se poruši. Želja je, da hiša deluje kot sodobna palača. Osrednji del objekta naj predstavlja stopnišče, ki povezuje bivalni del v pritličju in spalni del v nadstropju. Potrebno je zagotoviti tudi prostor za letno kuhinjo ter garažo za dva avtomobila ter nadstrešek za dva avtomobila.

Zasnova
Palača je razkošna zgradba, praviloma grajena za javne namene ali pa namenjena bivanju ugledne družine. Elementi palače so osrednji vhodni portal, ki sega do strehe. Streha je sestavljena iz ene osrednje ter več stranskih frčad, ki tako označujejo palačo.
V zasnovi smo razstavili tipično podobo klasicistične palače in volumnu hiše odvzeli elemente vhodnega portala in frčad. Obrisi palače tako ostanejo, le da so v negativu.
Obrise frčad na strehi smo prezrcalili tudi navzdol in tako dobili konstrukcijski / dekorativni element tipičnega kozolca. Kozolec je značilen arhitekturni objekt v slovenskem podeželju.
Sodobna palača združuje identiteto naročnika in identiteto prostora. Rezultat je edinstvena arhitektura, ki zarisuje novo tipologijo razkošnih vil, ki temeljijo na tradiciji.

Read about

Get pdf