fbpx

Na palubi v življenje 2

Vila

Ime projekta:

Na palubi življenja 2

Program:

Housing

Tip:

Naročilo

Leto:

2006 projekt, 2008 Izvedba

Status:

Completed

Naročnik:

Zasebni

Lokacija:

Ljubno ob Savinji, Slovenija

Površina:

M

Arhitekti:

Superform: Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Meta Žebre

Fotografije:

Miran Kambič

Krajinska ureditev:

Matej Kučina (Bruto)

Nagrade:

Piranesi award 2009, nominacija

Izhodišče
Investitor namerava rekonstruirati dve obstoječi hiši. Hiši se nahajata v neposredni bližini struge rečice Ljubnice v naselju Ljubno ob Savinji. Ta je bil v preteklosti podvržen poplavam.

Zasnova
Naloga izhaja iz ideje kako povezati dve po funkciji in ambientu ločeni hiši in ohraniti prvobitni duh gradnje v Savinjski dolini.
Prva hiša je namenjena nočnemu in servisnemu delu: kuhinja, garderoba, jacuzzi, spalnice in sanitarije. Je zaprta, introvertirana in monolitna. Ima pridih tradicionalnih hiš Savinjske doline, kar je doseženo predvsem z uvedbo t.i. ganka.
V drugi hiši je bivalni prostor: avla, dnevna soba in jedilnica. Je odprta, ekstrovertirana in lebdeča nad terenom. Daje občutek barke zasidrane v zelenem zalivu. Hiša je sodobna.
Hiši združuje in povezuje v celoto zimski vrt v obliki prostorskega lijaka. Lijak je podaljšek druge hiše. S svojim najožjim delom se prisesa na prvo hišo.
Notranja oprema je neločljivo povezana z arhitekturo. Gre za inkorporirane prostorske lupine, ki imajo vsaka zase funkcijo: sedežni bazen, kamin, stopnišče in jedilnica. Prostorske lupine so generičen element, ki s ponavljanjem po funkciji različnih enot dajejo bogato senzualno izkušnjo.
Zunanja ureditev obsega ureditev rečnega platoja pred hišo in ureditev brežine do platoja nad hišo. Plato pred hišo je zasnovan po principu valovanja reke. Vzporedni valovi, ki tečejo pred hišo, rišejo in ustvarjajo različne ambiente in funkcije: lesene terase, plavalni bazen, ribnik, področje visoke rečne trave, zelenico....

Read about

Get pdf