fbpx

V zmajevem gnezdu

Prenova hiše

Ime projekta:

V zmajevem gnezdu

Program:

Housing

Tip:

Naročilo

Leto:

2020

Status:

Idea

Naročnik:

Zasebni

Lokacija:

Koper, Slovenia

Površina:

S

Arhitekti:

Superform: Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Špela Gliha

Fotografije:

Renderji: Goran Djokić

Krajinska ureditev:

-

Nagrade:

-

Izhodišče
Projekt zajema prenovo dveh sosednjih vrstnih hiš v Kopru. Hiši sta danes sestavni del petorčka zgrajenega leta 1962. naročnik želi vizualno preobrazbo objekta ter reorientacijo prostorov (bivanjskega programa) v smeri morja.

Funkcionalna zasnova
V najnižji etaži, ki je dostopna s cestišča, se obstoječa garaža transformira v vhodni prostor, ki z novim stopniščem omogoča dostop v zgornje etaže objekta. V pritličju se izvede preboj za panoramsko steklo, ki omogoča pogled iz obstoječe delovne sobe. Največji posegi se izvedejo v nadstropju, kjer se odstranijo obodne opečne stene, z manjšimi okenskimi odprtinami, ki jih nadomestijo velike steklene panoramske stene, vpete med novo jekleno konstrukcijo stebrov in nosilcev.

Arhitekturna zasnova
Objekt z ograjo, brisoleji in zelenim prstanom povzema identiteto grajenega prostora in tako ustvari edinstveno izkušnjo, ki jo dojemamo tako vizualno kot prostorsko. »Zmajevo gnezdo« z glavo zmaja predstavlja nadaljevanje in zaključek niza vrstnih hiš in hkrati gnezdo, ki pomeni dom in novo doživljanje odprtih bivalnih prostorov usmerjenih proti svetlobi-morju.

Read about

Get pdf