fbpx

In the Dragons’s Nest

House renovation

Code name:

In the Dragons's Nest

Program:

Housing

Type:

Commission

Year:

2020

Status:

Idea

Client:

Private

Location:

Koper, Slovenia

Area:

S

Architects:

Superform: Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Špela Gliha

Photos:

Renderings: Goran Djokić

Landscape:

-

Awards:

-

Basis
The project includes the renovation of two neighboring terraced houses in Koper. Today, the two houses are an integral part of the five-story house built in 1962. The client wants a visual transformation of the building and the reorientation of the premises (living program) in the direction of the sea.

Functional scheme
In the lowest floor, which is accessible from the road, the existing garage is transformed into an entrance area, which with a new staircase allows access to the upper floors of the building. A breakthrough for panoramic glass is made on the ground floor, which allows a view from the existing study. The largest interventions are carried out on the floor, where the perimeter brick walls are removed, with smaller window openings replaced by large glass panoramic walls sandwiched between the new steel structure of the columns and beams.

Design concept
The building with a fence, sunshades and a green ring sums up the identity of the built space and thus creates a unique experience that we perceive both visually and spatially. The "dragon's nest" with the dragon's head represents the continuation and completion of a series of terraced houses and at the same time a nest, which means a home and a new experience of open living spaces directed towards the light-sea.

Read about

Get pdf

Related projects