fbpx

Pot med oblaki

Družinska hiša

Ime projekta:

Pot med oblaki

Program:

Housing

Tip:

Naročilo

Leto:

2003 Project

Status:

Completed

Naročnik:

Private

Lokacija:

Križevci pri Ljutomeru 104, 9242 Križevci pri Ljutomeru

Površina:

S

Arhitekti:

Superform: Marjan Poboljšaj, Anton Žižek

Fotografije:

Matej Lozar, SF archive

Krajinska ureditev:

-

Nagrade:

-

Zasnova
1. MOSTOVŽJE: Celotna hiša postane mostovžje. V zasnovo bivalnih prostorov vnaša svežino in dinamiko. Ko se gibamo po mostovžju, se odpirajo do zdaj očem skriti - novi ambienti. Mostovžje s svojimi odprtinami tvori vertikalne atrije: atrij komunikacije, zeleni atrij in atrij svetlobe. Ti povezujejo pritličje z nadstropjem, ker potekajo skozi obe etaži: dvoetažne stopnice, dvoetažni lestenec in dvoetažna roža.
2. ZIMSKI VRT: Celotna hiša postane zimski vrt. Bivalni prostori v pritličju in mostovžje v nadstropju tvorijo zimski vrt, ki se odpira na jug. Steklena površina je razdeljena v mozaično mrežo - vitraž. Ta je pred spalnicami zastrta z polnili - fiksnimi zavesami.
3. STREHA: Celotna hiša postane streha. Z eno potezo pokrijemo hišo od tal na eni strani, do tal na drugi strani. Streha ima analogno tektoniko z gričevnato pokrajino Prlekije. Streha daje hiši usmerjenost in odprtost. Z dvoetažno odprtino pri vhodu (parkirišče) daje rahel občutek monumentalnosti. Streha je vseprisotna. Čutiš jo v vsakem kotičku.

Read about

Get pdf