fbpx

Hiša, ki ujame vodo

Družinska hiša

Ime projekta:

Hiša, ki ujame vodo

Program:

Housing

Tip:

Naročilo

Leto:

2002 projekt, 2010 izvedeno

Status:

Completed

Naročnik:

Zasebni

Lokacija:

Ljubno ob Savinji, Slovenija

Površina:

M

Arhitekti:

Superform: Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Peter Karba

Fotografije:

Miran Kambič, SF arhiv

Krajinska ureditev:

Matej Kučina (BRUTO)

Nagrade:

-

Izhodišče
Parcela leži v naselju stanovanjskih hiš, ki so nanizane ob cesti. Zaradi strmega terena so sosednje hiše locirane tik ob cesti. Preostali del zemljišča je nedostopen. Sama brežina ustvari senco na objektu že zgodaj popoldne. Naročnik je kot izhodišče izpostavil osončenje celotne hiše in usmerjenost pogledov iz nje. Glede na možnosti, ki jih je ponujala lokacija, si ni predstavljal, da bi bilo to mogoče.

Zasnova
Hišo smo postavili na sredino brežine z namenom:
- da je osončenje objekta čim daljše;
- a se horizont pogledov dvigne nad hišami;
- da z izkopavanjem in nasipavanjem ustvarimo novo, večje funkcionalno zamljišče

Tipologija
“Voda” je kot orodje za oblikovanje hišo razdelila na dva "bregova" - kraka in hkrati ustvarila "strugo" - dve bivalni terasi preko katerih se osonči kraka in hkrati ustvari zavetje.
Dnevni del hiše je usmerjen proti jugu, nočni pa proti vzhodu. Bivalni del hiše je postavljen v mansardo z namenom, da omogočimo čim večjo osončenost in čim boljše poglede.
Glede na zahteve Prostorsko-ureditvenih planov se arhitektura objekta z novim izrazom spogleduje z elementi avtohtone arhitekturne dediščine. Zato je streha klasična dvokapnica, ki se na vsakem kraku zaključi s čopoma. Kot element ovoja objame celotno hišo, se zvije zaradi funkcionalnih potreb in dvigne tam, kjer srka svetlobo.

Read about

Get pdf