fbpx

Smer Dom

Družinska hiša

Ime projekta:

Smer dom

Program:

Housing

Tip:

Naročilo

Leto:

2021

Status:

Idea

Naročnik:

Zasebni naročnik

Lokacija:

Slovenia

Površina:

S

Arhitekti:

Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Špela Gliha, Marcel Žnidarič

Fotografije:

Renderji: Goran Djokić

Krajinska ureditev:

Nagrade:

Izhodišče
Izhodišče projekta je sodobna gorska hiša, ki izraža investitorjevo življenjsko filozofijo: plezanje, sobivanje z naravo, spoštovanje in ponižnost do narave. Sonce, veter in drugi naravni (zemeljski in kozmični) dejavniki vplivajo na zasnovo hiše.

Zasnova
Identiteto lokacije predstavlja hribovita okolica. Pogled iz hiše je usmerjen proti Pohorju. Gorice na drugi strani rišejo močno prisoten vzorec v pokrajini. Zasnova hiše izhaja iz ideje o mimikriji - zlitju hiše in gričevja goric. S svojo teksturo na organski zleknjeni strehi (asociacija na gorsko verigo) se povezuje in zliva s sliko ozadja.


Oblikovanje hiše iz premise o strehi kot o esenci hiše. Je najbolj prvinski element, ki ščiti človeka pred vremenski in kozmičnimi dejavniki (sonce, veter, mraz..) ter sociološkimi vplivi. Pregovor pravi, da je hiša »streha nad glavo«.

Meandrasta lebdeča streha je sestavljena iz treh enot. Med »členki« teh enot nastaneta dva atrija z večjimi steklenimi površinami: vhodni atrij in atrij s teraso v bivalnem prostoru, ki nudi fokusiran pogled na goro. Hiša s svojo specifično zasnovo postane opazovalnica gore, ki se na tej lokaciji kaže v edinstveni lepoti.
Na južni strani je na atrij in teraso pripet organsko oblikovan vodni element (plavalni ribnik). Vodni odsev blagodejno vpliva na bivanje v hiši. Odsev gore v vodi še dodatno poudari identiteto lokacije.

Read about

Get pdf