fbpx

Gnezdo za telo in dušo

Turistic apartments

Ime projekta:

Nest for body and soul

Program:

Public

Tip:

Commision

Leto:

2023

Status:

Idea

Naročnik:

Private

Lokacija:

Okonina, Slovenia

Površina:

M

Arhitekti:

Superform: Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Jan Ekart

Fotografije:

Goran Djokić - renderings

Krajinska ureditev:

Nagrade:

IZHODIŠČE
Naročnik želi izvesti apartmaje za oddih za svojo družino v naravi v Okonini. Zmeljišče se nahaja ob potoku na jasi obdani z drevesi. Posamezni apartmaji bi naj bili med sabo povezani. V glavni hiši se nahaja glavni večnamenski prostor in ostali prostori za druženje.

ZASNOVA
Arhitektura je sestavljena iz več objektov.
Eni se združujejo v skupni-glavni objekt, ki predstavlja prostor združevanja in skupnih aktivnosti. Drugi se razklenejo v posamezne bivalne enote, ki omogočajo zasebnost in individualnost. Skupna streha objema vse enote, ki hkrati ustvarja pokrito komunikacijo in verande, kamor lahko postavimo mizo in ležalnike.
Streho podpiramo s t.i. mikado principom. Preplet podaljšanih špirovcev še bolj slikovito nakazuje na podobo gnezda.
Strehe posameznih objektov so staknjenje. Posledica koncentrične zasnove je, da se objeki proti središču zapirajo (servisni prostori) in izven središča odpirajo v naravo (bivalni prostori), kjer ponujajo poglede. Zamik pogledo nui zasebnost. Objekt je dvignjen od tal. Arhitektura se tako spoštljivo odmakne od narave in ji pusti dihati.
Ustvarili smo arhitekturo, ki za obiskovalca predstavlja »Gnezdo za telo in dušo«. Kjer lahko izkusiš naravo, dom in v dolgočasju spoznavaš sebe in se zavedaš tišne gozda.

Read about

Get pdf