fbpx

Time machine

Castle renocation

Code name:

Time machine

Program:

Public

Type:

Commis

Year:

2017

Status:

Idea

Client:

Tajfun d.o.o.

Location:

Planina pri Sevnici

Area:

L

Architects:

Superform: Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Špela Gliha, Jure Uranič, Urša Dežman

Photos:

Landscape:

Awards:

The Plan Award 2018, category Renovation Future - FINALIST

Basis
The client, as the tenant of the castle, wants to restore the existing ruins. The aim is to offer as intriguing and flexible content as possible, for it to make the Castle market-oriented. The proposal is addressing the castle's surroundings, as the viewing tower would be situated on the north-eastern part of the castle's slope.

Design concept
The area of the castle becomes an experience park – Time machine, based on the presentation of ruins, its open spaces and, last but not least, the sightseeing tower.
A – EXPERIENCE PATH
The chosen element is based on the "train of death-rollercoaster" trajectory at the mental level of space experience in an amusement park that creates an adrenaline path.
B – STAIRCASE
The staircase as a building block symbolizes the importance of the object ending on the central platform.
C - FOREST
The structure of the tower design becomes the assembled structure of the thickness of tree stems of the forest. By laying the load-bearing walls and raising the wooden columns, we recreate the feeling of the forest, thus bluring the boundary between the natural and the built.

Read about

Get pdf