fbpx

Zrno na zrno

NaturActiv Center

Ime projekta:

Grain on Grain

Program:

Industry

Tip:

Commision

Leto:

2024

Status:

Idea

Naročnik:

Private

Lokacija:

Varaždin, Croatia

Površina:

L

Arhitekti:

Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Jan Ekart

Fotografije:

Spacer - renderings

Krajinska ureditev:

Nagrade:

IZHODIŠČE
Naročnik si želi na lokaciji v bližini Varaždina postaviti proizvodni objekt NaturActiv Center za
pridelavo komposta. Potrebna je proizvodna hala 100x30m s skladiščem, servisnimi prostori in laboratorijem. Zraven sta še dva pomožna objekta in vkopane cisterne za vodo.
Obravnavane parcele se nahajajo na prazni, pretežno ravni in s polji obdani lokaciji.

ZASNOVA
Identiteta – Humus, Klasje, Trajnostnost
Občudujemo lokacijo polno žitnih polj. Naša arhitektura posnema to naravno lepoto žita s svojimi stebli in strukturo klasja.
Lesena konstrukcija V-stebrov posnema stebla žit, ki se dvigajo iz polj in se zlijejo z okoljem. Streha s solarnimi paneli ne le, da zagotavlja energijo, temveč tudi ustvarja vizualni učinek, ki odseva strukturo klasja. Rdeči nosilci panelov - kot makovi cvetovi na žitnih poljih – povezujejo strešne elemente z okoljem in zdi se, kot da rastejo skupaj.
Modularnost – Fleksibilnost tlorisa
Zasnova objekta temelji na modularni zasnovi, ki se lahko prilagaja različnim okoljem in potrebam. Z njo zagotavljamo trajnostno rešitev za naravno pridobivanje komposta.
Princip oblikovanja »Zrno na Zrno« ni le arhitekturni element v strukturi konstrukcije, temveč predstavlja tudi osnovno načelo našega delovanja. Kot zrna, ki se prepletajo in rastejo, tako tudi naša arhitektura vzpostavlja povezavo med naravo in človeškim ustvarjanjem. Vsako zrno predstavlja delček naše trajnostne vizije, ki se odraža v vsakem detajlu objekta. Hkrati pa simbolizira tudi rast in razvoj Centra, ki se kot zrnje v polju naravnost vplete v okolje kjer deluje. Zato je ime »Zrno na Zrno« več kot zgolj ime arhitekturnega projekta - je izraz naše predanosti trajnostnemu razvoju, simbol rasti in simfonija harmonije med človekom in naravo.
NaturActiv Center predstavlja edinstveno arhitekturo, ki sledi poti do trajnostne prihodnosti krožnega gospodarstva.
Vabljeni v svet, kjer narava diktira smer, mi pa sledimo njenim korakom.

Read about

Get pdf