fbpx

Gorska veriga

Plezalni center

Ime projekta:

Gorska veriga

Program:

Public

Tip:

Natečaj

Leto:

2022

Status:

Idea

Naročnik:

Občina Ljubljana

Lokacija:

Ljubljana, Slovenia

Površina:

L

Arhitekti:

Superform: Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Špela Gliha, Nejc Vašl, Vesna Sindičič

Fotografije:

Goran Djokić - renderings

Krajinska ureditev:

Nagrade:

Izhodišče
Ideja zasnove Centra plezalnih športov izhaja iz izkušnje uporabnika. Objekt je celostno doživetje povezano s plezalstvom. Arhitektura je nov generator dogajanja v širšem predelu mesta.

Zasnova
Konkavna oblika deluje kot zaključek in vogalni element obeh ulic, okrog katerega se oblikuje in »vrti« program. Po svoji zasnovi je atraktiven element, ki nagovarja mimoidoče in uporabnike. Je gravitacijska točka v širšem območju predela mesta. Na cestni strani objekt ločuje zeleno območje od prometa, na vzhodni strani v obliki trga ustvarja javni prostor, ki povezuje Plezalni center z bodočim urejenim parkom na vzhodu. Ta javni prostor za dogodke in športne aktivnosti se povezuje s potmi, ki potekajo iz smeri gimnastičnega centra.
Objekt je členjen na več segmentov, ki skupaj tvorijo celoto v obliki »gorske verige« z razpokami, ki delijo celoto na posamezne »hribe«. Le-te imajo v obliki steklenih prizem funkcijo vhodov in transparentnih površin, ki prepuščajo svetlobo v objekt.
Fasada Centra plezalnih športov nosi dekorativno in hkrati plezalno funkcijo. Z dekoracijo se želimo spoštljivo navezati na fasadne elemente Plečnikovega NUK-a.
Osnovna ideja zasnove notranjosti sta dvorani v obliki dveh kanjonov, ki asociirata na plezanje v naravnem ambientu.

Read about

Get pdf