fbpx

Gravitacija nič

Galerija

Ime projekta:

Gravitacija nič

Program:

Public

Tip:

Naročilo

Leto:

2001

Status:

Idea

Naročnik:

Zasebni

Lokacija:

Velenje, Slovenija

Površina:

M

Arhitekti:

Superform: Marjan Poboljšaj, Anton Žižek

Fotografije:

Krajinska ureditev:

Nagrade:

Izhodišče
Naročnik si želi novo galerijo, ki naj bi bila reprezentančna hkrati pa bi ponujala čimbolj kvalitetne površine za predstavitev gorenjevih kuhinj. Gorenje ima tri tipe kuhinj, ki jih želi predstaviti v obliki nekakšnega steklenjaka.

Zasnova
Glede na naročnikove želje in potrebe razstavnih eksponatov, smo ustvarili navidezno neskončen prostor. Tla se vizualno zlijejo v steno, stena se zlije v strop
Galerija je osvetljena od zunaj. Svetlobna telesa so postavljena na distančne palice, ki so hkrati podporni stebri tam, kjer je podpora potrebna. Diski svetlobnih teles kot cvetlični prašniki rastejo iz objekta. To so fotovoltaični moduli in hkrati senčila, ki ustvarijo navidezno robno ravnino. Zaradi zunanje osvetlitve je galerija po celotni površini enakomerno osvetljena. Svetloba je difuzna, ne tvori nobenih senc in ustvarja idealne pogoje za razstavo eksponatov.

Energetska prenova
Diski predstavljajo fotovoltaične module, ki preko sončnih celic ustvarjajo električno energijo. Moduli so sledilni in se pomikajo z vzhoda proti zahodu. S tem se tudi glede na čas dneva spreminja fasada objekta.
Z opisano zasnovo smo poskusili ustvariti objekt, ki je na zunaj čimbolj ekspresiven in reprezentančen, znotraj pa zelo umirjen in anonimen, in to z namenom, da vizualno percepcijo obiskovalca usmerimo samo na eksponate.

Read about

Get pdf