fbpx

Perunis

Experience park

Code name:

Perunis

Program:

Public

Type:

Commision

Year:

2021

Status:

Idea

Client:

Private

Location:

Slovenia

Area:

M

Architects:

Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Špela Gliha, Marcel Žnidarič

Photos:

Maj Meden

Landscape:

Awards:

Basis
With its content, form and symbol, the park exhibits the life of the ancient Slavs in our area. The guests of the park should relive various aspects of the life of Slavs as comprehensively and authentically as possible.
The experience park is located at the foot of beautiful mountain Storžič. Location offers a panoramic view of the surrounding hills and village landmarks.

Design concept
The design of the experience park stems from ancient cosmic principles - pre-christian religion gods, the cyclical nature of time and cosmic phenomena.

The starting point in the design process was connection with surrounding mountain. This is achieved by the conical shape of the pavilion: The pavilion becomes a hill that merges with the surroundings. Because it is partially buried in the ground (similar to the houses of the ancient Slavs), it does not obstruct the view of the mountain. The pavilion is designed in the form of ring, which has an atrium directed towards the mountain. The atrium is designed as amphitheater, allowing for public events to take place in the center, where the linden tree (a symbolic tree of the ancient Slavs) is located. The roof of the pavilion descends from the inner ring at the top all the way to the ground level and is reminiscent of the design principle of alpine houses on Velika Planina. On the north side, the inner ring descends to the ground and allows a circular path along the circular ridge of the roof around the atrium and an exceptional view of the surroundings from the top of the roof. The ring-shaped pavilion offers a circular path where the beginning and the end meet and symbolically represents the cyclical nature of life, the processes in nature and the cosmos of the ancient Slavs.

The interior space is reminiscent of a cave. Organically shaped volume serves as the frame for interactive exhibition. The mystical atmosphere is underpinned by materials (wood, clay). As a living organism, the entire pavilion merges with the micro environment, nature and the cosmos.

Read about

Get pdf