fbpx

Gravitation zero

Showroom

Code name:

Gravitation zero

Program:

Public

Type:

Commission

Year:

2001

Status:

Idea

Client:

Private

Location:

Velenje, Slovenia

Area:

M

Architects:

Superform: Marjan Poboljšaj, Anton Žižek

BASIS
The investor wants a newly designed space, a gallery, which would be representative in the sense of occurrence in space, but at the same time offer quality spaces to showcase Gorenje kitchens. The company has three types of kitchens, which they want to present in the shape of a glasshouse of some kind. DESIGN According to the investor’s wishes and the requirements of the exhibited kitchens we created a seemingly never-ending space. The floor visually flows into the wall, the wall flows further on into the ceiling. Because of the need for three separate spaces, the closed spatial band shifts vertically and at the same time creates a roofed entrance into the gallery. The facade is made of standard joints, combined with glass and aluminium. The gallery is lit from the inside. The lighting is set on spacer rods that serve as supporting pillars where they’re needed. The discs of the lights grow from the object like flower stamens. These are in fact photovoltaic modules and shades at the same time, which create an illusion plane. The light is diffused, which doesn't create any shades and offers ideal conditions for the exhibition.
ENERGY SUPPLY
The discs are photovoltaic modules, which make energy through photo cells. These are tracker modules and move from east to west, which consequently change the facade throughout the day.
With this design we tried to create a structure that is representative and expressive on the outside and anonymous and quiet on the inside, so that the attention of the visitor is directed solely on the exhibited pieces

Read about

Get pdf